Van Rossum

 
Welkom bij Van Rossum

Respect voor natuur en milieu staan bij Van Rossum Meubelen al jaren hoog in het vaandel. Volgens het familiebedrijf is dat een vereiste om kwaliteitsproducten te maken. Met name voor eikenhout geldt dat tijd en kwaliteit onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.Onze kennis van eikenhout hebben wij te danken aan de nauwe samenwerking met onze Franse leverancier. De mensen die daar werken, komen elke dag in het bos en kennen elke boom. Bij de veilingen door het Franse staatsbosbeheer weten zij dan ook precies wat er onder de hamer komt.

In het staatsbosbeheer in Frankrijk draait alles om beheer en vooral beheersing. Zo wordt een eik pas gerooid als deze tenminste 100 jaar oud is. Hierdoor ontstaan in een bos geleidelijk lege percelen, waarop de eerstvolgende 10 jaar allerlei zaden de kans krijgen om te ontkiemen en uit te groeien tot jonge bomen. Daaruit selecteert staatsbosbeheer de exemplaren die mogen blijven staan, om na 20 jaar opnieuw een selectie te maken. Vervolgens duurt het 30 jaar tot een volgende selectie. De bomen die dan blijven staan, mogen rustig doorgroeien tot zij rond hun 100e levensjaar voor de bijl gaan. Een tijdrovend proces, waarbij de mens voor de boom optimale omstandigheden creëert om tot wasdom te komen. Daarbij bepaalt de natuur zelf het tempo.

Voordat het aangekochte eikenhout richting Nederland gaat, ligt het eerst een jaar ongezaagd bij de zagerij te rusten. Afhankelijk van de dikte van de planken die van de stammen worden gezaagd, kan het wel vier jaar duren voordat het voor ons gezaagde hout op transport gaat.

Eenmaal bij de Van Rossum fabriek in Bergharen aangekomen wordt het gezaagde en gedroogde eikenhout eerst nagedroogd in speciale klimaatkamers. Deze klimaatkamers worden, net als de bedrijfshal, verwarmd met houtresten die tijdens het productieproces overblijven. Volgens de filosofie van Van Rossum is het vanzelfsprekend dat je duurzaam omgaat met hout van honderd jaar oude bomen.

Verantwoord woonplezier
Velen onder ons kennen het FSC keurmerk; alleen hout afkomstig uit goed bosbeheer wordt verwerkt. Wij gaan nog een stapje verder: de met beleid gerooide eiken uit Franse staatsbossen worden tot op de laatste snipper benut. In het productieproces bij Van Rossum gaat geen houtkrul verloren. Eiken mag dan ‘Slow Wood’ zijn, wat Van Rossum er met veel ambacht, innovatie en respect van maakt, is het wachten waard!

Kops hout
In onze collectie vindt u tafels en dressoirs met kops houten bladen.
De tafelbladen bijvoorbeeld zijn zes centimeter dik en samengesteld uit vierkanten van zeven bij zeven centimeter.
Het toepassen van traditioneel vakmanschap en het respecteren van de natuurlijke krachten van het hout zorgen ervoor dat wij deze bijzondere meubelen kunnen maken. Dankzij onze jarenlange ervaring beheersen wij deze ‘Kunst’ en kunnen wij met trots zeggen dat we hier uniek in zijn.

Maatwerk
Onze collectie bestaat uit verschillende standaardmodellen, op basis waarvan individueel maatwerk mogelijk is. Wilt u bijvoorbeeld een tafel of kast met specifieke afmetingen of in een bepaalde kleur?
Van Rossum komt u graag tegemoet. Ons maatwerk geeft een extra dimensie aan het toch al unieke karakter van onze meubelen. Geen eikenboom is immers hetzelfde en dit ziet u terug in de kleur en structuur van het hout. Samen met deze natuurlijk bepaalde tekening van nerven en noesten zorgt ons handwerk ervoor dat geen twee identieke meubelen onze fabriek verlaten.

Tot slot
Wij nodigen u graag uit een bezoek te brengen aan onze showroom en fabriek in Bergharen, waar u onze meubelen in diverse uitvoeringen daadwerkelijk kunt ervaren. Maak een afspraak en dan plannen wij graag een persoonlijke rondleiding voor u in.
U heeft uw keuze gemaakt? Onder het hoofdstuk dealers vindt u de winkels waar u onze meubelen kunt bestellen.